De Amerikaanse geschiedenis begon bij de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Deze ontdekkingsreis begon doordat het Ottomaanse Rijk de doorgang van de handel naar Azië bemoeilijkte. Wereldmacht Spanje moest andere methodes zoeken om de handel met Indië te verzekeren. Daarom kreeg Columbus de opdracht om via het Westen naar Indië te varen. Echter ontdekte hij het toen nog onbekende Amerika.

Nadien veroverden Spaanse conquistadores nieuwe kustgebieden in Amerika. Het werd een wedloop tussen de Europese grootmachten (Spanje, Engeland, Frankrijk en de Nederlanden) om zoveel mogelijk gebieden aan de Oostkust van het huidige Amerika te veroveren. De Nederlanders moesten al in 1660 plaats ruimen voor de Engelsen, ze veroverden Nieuw-Amsterdam nog wel opnieuw maar verruilden dit een jaar nadien voor Suriname. Uiteindelijk werd Frankrijk in de Franse en Indiaanse Oorlog verslagen en hadden de Engelsen heel Canada evenals het westen van de Mississippi. Spanje had het oosten van de Mississippi in handen. De Britten voerden belastingen in voor de kolonisten, die ook niet westwaarts mochten expanderen. De kolonisten voelden zich bedrogen en dit mondde uit in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd.

 

 

 

 

 

Lewis en Clark

In 1804 trokken Meriwether Lewis en William Clark dwars door de Noord-Amerikaanse wildernis naar de Stille Oceaan. Het was een zware tocht en geen ramp bleef hun bespaard. De expeditie maakte hen onsterfelijk en veranderde de Verenigde Staten voorgoed.

Lees meer »

Thomas Jefferson

Thomas Jefferson was een Amerikaans staatsman, filosoof, architect en werd de 3e president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij ontwierp in 1776 de Onafhankelijksheidsverklaring. Jefferson sloot in 1803 een spectaculaire deal met de Franse Eerste Consul en latere keizer Napoleon Bonaparte, de zogeheten Louisiana Purchase, waarmee het immense Franse deel van Noord-Amerika in één klap bij de VS werd gevoegd. Voor de spotprijs van 15 miljoen dollar kreeg Jefferson 2 miljoen vierkante kilometer land, dat werd begrensd door de Mississippi-rivier, de Rocky Mountains, de Golf van Mexico en Canada in het noorden. De VS verdubbelden hierdoor in oppervlakte. De koop betekende het definitieve startschot voor de expeditie.

Lees meer »

George Washington

George Washington werd in 1789 de Eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij bleef president tot in 1797. 2 jaar later stierf hij.

Lees meer »

Daniel Boone

Daniel Boone (2 november 1734 - 26 september 1820) was een Amerikaanse pionier, ontdekkingsreiziger, houthakker en frontiersman, wiens heldendaden aan het front hem tot een van de eerste volkshelden van de Verenigde Staten maakte.

Lees meer »

1835: Texaanse Revolutie

De vlag van de Verenigde Staten telt vijftig sterren, die het aantal staten in de federatie representeren. Een van deze staten staat juist bekend als de ‘eenzame ster staat’, omdat er op zijn staatsvlag slechts één ster pronkt. Deze ster verwijst naar de periode van enkele jaren waarin Texas gold als een onafhankelijke republiek. In de negentiende eeuw voerden Mexico en de Verenigde Staten een slepende strijd om het onherbergzame en droge grondgebied van Texas, totdat de bewoners hun land in 1845 uiteindelijk als achtentwintigste staat bij de Verenigde Staten konden voegen.

Lees meer »

1832: Black Hawk War

In 1832 brak er in de omgeving van Illinois een strijd uit tussen de Amerikanen en de Sauk-indianen, geleid door stamhoofd Zwarte Havik (Black Hawk). De Sauk negeerden een eerder gesloten verdrag en keerden terug naar hun thuisland ten oosten van de Mississippi, waarop de Amerikanen het leger te hulp riepen. Na enkele schermutselingen werden de indianen verslagen en werden ze definitief uit Illinois verdreven.

Lees meer »

1830: Indian Removal Act

De inheemse indianenstammen in de Verenigde Staten staan vanaf de eerste komst van blanke kolonisten onder druk door conflicten, geweld, hebzucht en Europese ziektes. De overheid van de Verenigde Staten is lange tijd de enige instantie waar zij zich tot kunnen richten voor bescherming. De overheid maakt zich aanvankelijk sterk voor rechten van de inheemse volkeren, maar hier komt vanaf het begin van de negentiende eeuw verandering in onder leiding van president Andrew Jackson.

Lees meer »

1775-1783: Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

De Franse en Indiaanse Oorlog had een groot gat geslagen in de staatskas van overheerser Groot-Brittannië. Om de kas te spekken, werden in hun Amerikaanse kolonie allerlei belastingen en wetten ingevoerd. Dit stootte tegen het zere been van de inwoners, die in opstand kwamen tegen de monarchie. De opstand mondde uit in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees meer »

1773: Boston Tea Party

De zogenaamde Boston Tea Party was een directe actie van de Brits-Amerikaanse kolonisten in Boston tegen de Britse overheid en het monopolie van de Britse Oost-Indische Compagnie, die alle theehandel in de koloniën beheerste. Op 16 december 1773, nadat de Britse autoriteiten in Boston weigerden drie scheepsladingen belaste thee terug te sturen naar Groot-Brittannië, gooide een groep kolonisten de thee in de haven. Het incident werd een iconische gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis.

Lees meer »

1754-1763: Franse en Indiaanse Oorlog

Toen de Amerikanen in 1776 hun onafhankelijkheidsoorlog begonnen was Groot-Brittannië de grote tegenstander. Twintig jaar eerder was het echter Frankrijk dat het grootste gebied in Amerika claimde en waar de Amerikaanse koloniën samen met Groot-Brittannië tegen ten strijde trokken. De Franse en Indiaanse Oorlog (1754-1763) was het laatste en definitieve conflict in een reeks koloniale oorlogen die samen als de gelijknamige French and Indian Wars bekend zijn komen te staan. Met deze oorlog werden de Britten de onbetwiste heersers over Amerika – althans, voorlopig.

Lees meer »

1620: Pilgrim Fathers

In 1620 zeilde een groep van 102 Engelse mannen, vrouwen en kinderen de Atlantische Oceaan over aan boord van de Mayflower, een schip dat eigenlijk alleen voor vracht bestemd was. Een groot deel van deze groep bestond uit religieuzen die het niet eens waren met de Anglicaanse Kerk in Engeland. Ze vormden hun eigen streng protestantse ofwel Puriteinse kerk. In Engeland was voor hen geen ruimte om hun religieuze overtuigingen na te leven. Daarom vluchtte de groep mensen, die later de Pilgrims genoemd werden, in 1607 of 1608 naar Nederland. Hier vonden zij echter ook niet de omstandigheden waarop ze hadden gehoopt. Een deel van de Pilgrims vertrok in 1620 wederom naar Engeland. Daarvandaan vertrokken zij datzelfde jaar naar Amerika, samen met een aantal niet-Pilgrims. Deze mensen die niet tot de Puriteinen behoorden, werden door de Pilgrims de ‘vreemdelingen’ genoemd.

Lees meer »

1614: Stichting van Nieuw-Nederland

In 2009 vlogen (toen nog) prins Willem-Alexander en prinses Máxima vol enthousiasme naar New York, om te vieren dat Nederland en de Verenigde Staten vierhonderd jaar vriendschappelijke betrekkingen hadden. De twee landen stonden al vroeg op goede voet met elkaar. Nederland, toen nog de Republiek, was een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika in 1776 erkenden. De claim op vriendschap gaat echter veel verder terug dan dat.

Lees meer »

1607: Stichting van Jamestown

Het verhaal van John Smith (1580-1631) en zijn ontdekking van het land genaamd Virgina in 1607 is al vele malen de aanleiding geweest voor boeken en films. Waarschijnlijk de meest bekende hiervan is Disneys tekenfilm Pocahontas, over de bijzondere liefde tussen de Engelse kolonist en de indiaanse vrouw. Het moge echter duidelijk zijn dat Smiths expeditie niet alleen maar rozegeur en manenschijn was.

Lees meer »

1587: Stichting van Roanoke Colony

Sir Walter Raleigh (1554-1618) was een Britse schrijver, dichter, ontdekkingsreiziger en spion. In 1584 leidde Sir Walter Raleigh een expeditie naar de Nieuwe Wereld, die landde op een eiland voor de kust van North Carolina (destijds Virginia). Hier stichtte hij Roanoke Colony met het doel er een basis van te maken vanwaar Engelse schepen de Spaanse vloten konden kapen. De inheemse bevolking maakte dit echter onmogelijk, waarna de reizigers in 1586 weer huiswaarts keerden.

Lees meer »

1564: Stichting van St. Augustine door Pedro Menéndez

St. Augustine in Florida is de oudste continu bewoonde Europese stad in de Verenigde Staten, in 1565 gesticht door de Spaanse zeevaarder Pedro Menéndez de Avilés (1519-1574). Deze admiraal vestigde als militair en bestuurder Spanje’s invloed in Florida, gedreven door trouw aan de Spaanse kroon en een diepe katholieke geloofsovertuiging. Bij de kolonisatie ging hij bruut geweld echter niet uit de weg.

Lees meer »

1492: Ontdekking van Amerika

Bij het horen van het jaartal 1492 gaat er bij veel mensen een belletje rinkelen. Dit is het jaar waarin Columbus zijn eerste ontdekkingsreis begon. Hij bereikte het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek. Na deze eerste reis naar het ‘Westen’ zouden er nog drie volgen, waarbij Columbus pas tijdens de derde expeditie het Amerikaanse vasteland ontdekte. Columbus’ omzwervingen worden over het algemeen gezien als het begin van Europese ontdekkingsreizen en de kolonisatie van Amerika. Toen Columbus in de Nieuwe Wereld aankwam, woonden daar al duizenden jaren lang inheemse indianenvolkeren. Daarnaast stellen historici dat Chinezen en Vikingen al vóór Columbus voet hadden gezet op het Amerikaanse continent. Echt contact tussen beide werelddelen ontstond echter pas na de ontdekking van Columbus.

Lees meer »